LibreOffice 4.0: First Take

LibreOffice 4 belooft een scala aan verbeteringen, van een betere compatibiliteit met Office-documenten en document management systemen om de gebruikelijke catch-up functies in Writer en Calc. De belangrijkste verbeteringen blijven onder de motorkap, waar de meeste gebruikers ze niet opmerken.

Enterprise Software;? TechnologyOne tekenen AU $ 6,2m deal met de landbouw; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

Langverwachte, Fedora 18, ook wel bekend als ‘Spherical Cow’ is eindelijk gearriveerd – hier is wat te verwachten.

Net als bij de vorige versie, de LibreOffice-software is (eindelijk) gebundeld in een enkele installer voor Windows – en de installateur is beleefd genoeg om te vragen welk document types u wilt koppelen aan de software, en niet om het laden LibreOffice hebben wanneer Windows opstart als de standaard meer. Maar het is toch vervelend te hebben om de hulp apart downloaden, vooral omdat de meeste van de hulp menu’s wijzen op het web.

LibreOffice 4 voelt sneller dan de 3.5 versie die we keken naar de laatste, maar wilt u misschien overwegen om LibreOffice belasting bij het opstarten als je het gebruikt een partij als deze nog versnelt applicatie-opening aanzienlijk (zelfs zo, Office 2010-toepassingen op dezelfde pc geladen ongeveer twee keer zo snel in onze tests).

De interface blijft stevig in de afgelopen tien jaar met menu’s, werkbalken en pictogrammen die niet lijken te zijn veranderd in jaren (hoewel grote veranderingen in de manier waarop de interface wordt gebouwd kan het gemakkelijker maken om te verhuizen naar een nieuwe interface design in de toekomst).

Eigenlijk kun je al kiezen uit meerdere verschillende pictogrammen sets of één van de duizenden Firefox personas toe zelfs aan jazz omhoog de interface. Dit is een veel ruimere keuze dan de twaalf thema’s en drie kleuren in Office 2013, maar het kiezen van een persona herhaaldelijk veroorzaakt LibreOffice om op te hangen in Windows 7 en de meer kleurrijke personas kan de werkbalken nogal moeilijk te lezen vertrekken. De Linux-versie integreert ook met het Unity-interface voor het GNOME bureaublad. Het zou meer zin om deze opties in de installer plaats zet dan het verlaten van hen begraven in de opties. Andere UI verbeteringen zijn meer nuttig, als een nieuw dialoogvenster Template Manager en het zien van voorbeelden van lettertypes in de Fonts drop-down op de werkbalk.

De nieuwe functies zijn zeker nuttig, maar voel me een beetje sporadisch. LibreOffice 4 voegt vier nieuwe open-source fontfamilies, hoewel twee van hen zijn voor code. U kunt eindelijk grafieken als afbeeldingen rechtstreeks opslaan van Calc in plaats van te kopiëren en te plakken, en er zijn een handvol nieuwe voorwaardelijke spreadsheet functies en voorwaardelijke opmaak voor het benadrukken van informatie in cellen in de spreadsheet. De verbeterde header steun van LibreOffice 3.6 krijgt een andere functie, kunt u verschillende kop- en voetteksten op de eerste pagina van uw document door een optie in een dialoogvenster te selecteren in plaats van het toepassen van een andere pagina stijl. U kunt afbeeldingen in gelijkspel en Impress formaat wijzigen – en vreemd in Calc, maar niet in Writer.

De meest interessante nieuwe functie is alleen beschikbaar op Linux voor nu (en het is veel meer een werk in uitvoering): de Impress Android Remote app kun je een presentatie te sturen op uw notebook via Bluetooth. U kunt miniaturen van uw dia’s te zien, lees uw sprekersnotities, naar de volgende dia met behulp van de volumeregelaar op de telefoon of lege het scherm.

LibreOffice 4 verbetert de ondersteuning voor Microsoft Office-document formaten, hoewel we nog steeds problemen met een aantal lay-functies (met inbegrip van tafel positionering en de nieuwe ondersteuning voor inkt annotaties vanuit Word, die niet altijd correct weet te maken) te zien. Als u opmerkingen toevoegt aan een Writer-document kunt u nu een reeks van tekst naar de mening te linken (of opmerkingen gemaakt in Word verschijnen in verband met de volledige originele tekst range in plaats van een enkel punt, waardoor het makkelijker te kunnen maken begrijpt het punt aan de orde). U kunt nu Microsoft Publisher-outs in Draw – dit werkt beter over eenvoudiger lay-outs en ondersteunt niet alle objecten die u kunt maken in Publisher (web lay-out controles en formulieren worden niet opdagen voor bijvoorbeeld). Dit is één van de belangrijkste Office-formaten die is vermist, dus het is goed om te zien het toegevoegd aan LibreOffice. LibreOffice ondersteunt ook Visio-bestanden in alle formaten, met inbegrip van Visio 2013.

Welkom voor grotere bedrijven is de ondersteuning voor het controleren van documenten in en uit documentbibliotheken direct in LibreOffice 4, zolang ze ondersteunen de CMIS open standaard (dat is inclusief SharePoint 2010 en 2013, alsmede Alfresco en diverse open-source document management systemen). In tegenstelling tot de SharePoint-integratie in Microsoft Office 2010 en 2013, dit is niet gemakkelijk te vinden hoe u een document library in LibreOffice zodat IT-teams moet enkele gebruiker onderwijs aan te bieden.

The Document Foundation (de organisatie achter LibreOffice) noemt versie 4 een mijlpaal release. Het is moeilijk om in te stemmen, maar – tenzij de mijlpaal is meer als de startlijn. Op het eerste gezicht lijkt dit een welkome punt release die de compatibiliteit verbetert, hoewel waardoor de Android afstandsbediening presentatie controle om Windows zal het belangrijker te maken. Echter, na al die tijd we hadden gehoopt een veel grote update. In veel opzichten is LibreOffice nog een inhaalslag van jaren van verwaarlozing, en de nieuwe instroom van enthousiaste ontwikkelaars heeft de mogelijkheid om het opschonen van de code en stichtingen die iets meer dan een tussentijdse update volgende keer zou overleveren bouwen. Toch, als je een alternatief voor Microsoft Office nodig hebt, LibreOffice is het overwegen waard – vooral omdat het gratis is.

? TechnologyOne tekent AU $ 6,2m deal met Landbouw

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september