Infor CEO: ‘Beautiful software’ lost zakelijke problemen

De consumerization van IT is een van de belangrijkste en meest verstrekkende ontwikkelingen in de moderne enterprise technologie. Als onderdeel van deze verschuiving, hebben de meeste enterprise software vendors omarmd denken dat de gebruikers plaatst in het centrum van hun software ontwerpproces.

Bedrijven als salesforce.com, Werkdag, Oracle, SAP (onthulling: een client) en Microsoft (onthulling: een cliënt) hebben allemaal aanzienlijke investeringen “consumerize” hun producten.

Ondanks deze investeringen in de industrie, heeft Infor de koppeling tussen ontwerp en enterprise software meegenomen naar een ander niveau. Een snel bezoek aan hun hoofdkwartier in New York plaatst deze bewering in context. Infor kantoor is opvallend omdat senior executives van het bedrijf zitten direct grenzend aan de bezoeker wachtruimte, het delen, één kantoor met een grote tafel in het midden, ze hebben niet kabinetten. Daarnaast deelden uitvoerend bureau is een grote open ruimte waar het bedrijf design team zit.

Infor fysieke kantoorruimte stuurt drie boodschappen

Deze ambitieuze doelstellingen weerspiegelen een kernstrategie van de CEO van Infor, Charles Phillips. Op de website van Infor’s, het ontwerp en de samenwerking thema heeft de hoogste prioriteit, direct onder het roterende nieuws banner op de top

Om Infor’s focus op design verkennen, nodigden we Charles Phillips CxO-Talk, waar u ons hele gesprek kan horen.

We hebben ook een korte samenvatting video hieronder, waarin Phillips verbindt de waarde van een goed ontwerp om zakelijke software die de gebruiker problemen oplost. De video is slechts een paar minuten lang, dus check it out

In deze context, het ontwerp is steno om innovatieve software die gebruikers ten goede zal vinden en willen adopteren te beschrijven. Dienovereenkomstig, ontwerp leidt tot software die

Voelt vriendelijk en aantrekkelijk. Let op het belang van emotie, tot vreugde gebruikers vereist meer dan proces, functies en voordelen. Als de software niet goed voelt, dan enterprise goedkeuring zal lijden,. Is het werk goed. Hoewel de feel-good zaken, zakelijke gebruikers verwachten software die hun problemen snel en zonder problemen oplost;. Re-denkt processen zonder verstoring van operaties. Het ontwerpen van software die het proces verbetert, zonder dat het pijn vereist een diep inzicht in hoe echte gebruikers werken.

Voelt vriendelijk en aantrekkelijk. Let op het belang van emotie; verrukking gebruikers is meer nodig dan proces, functies en voordelen. Als de software niet goed voelt, dan enterprise adoptie zal lijden.

Doet het werk goed. Hoewel de feel-good zaken, zakelijke gebruikers verwachten software die hun problemen snel en zonder problemen oplost.

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? CXO; Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20; CXO, ANZ Bank tech executive dek shuffle

Re-denkt processen zonder verstoring van operaties. Het ontwerpen van software die het proces verbetert, zonder dat het pijn vereist een diep inzicht in hoe echte gebruikers werken.

Uiteindelijk Infor zal moeten sterke statistieken die zijn ontwerp inspanningen koppelen aan factoren, zoals de groei van de omzet, gebruikersacceptatie, klanttevredenheid, en soortgelijke doelen vast te stellen. Voor het moment is het bedrijf het investeren van geld, tijd en serieuze executive aandacht op een gebied van enterprise software die in het verleden heeft ontbroken.

Ik twijfel er niet aan dat anderen in de industrie uiteindelijk ontwerp zal verhogen tot dit niveau van strategische noodzaak. Het is al gebeurd in de consumenten wereld, dus waarom niet in het bedrijfsleven?

CxO-Talk brengt prominente executives, schrijvers en analisten om leiderschap, transformatie en innovatie te bespreken. Uitgevoerd live unscripted op open video, CxOTalk biedt een rijke bron van thought leadership van de top artsen en denkers in de wereld. Word lid van co-host, Vala Afshar, en me elke vrijdag voor een nieuwe aflevering van CxO-Talk.

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Wie beïnvloedt CIO’s? Hier is de top 20

ANZ Bank shuffle tech executive dek