Hi-Grade Ultinote M6500-2000 recensie

Hi-Grade’s Ultinote M6500-2000 is de eerste 2GHz notebook die we hebben ontvangen voor herziening, maar het maakt geen gebruik van onlangs vrijgegeven Intel 2GHz Mobile Pentium 4-processor – in plaats daarvan, blijft het beleid van het gebruik van desktop Pentium 4-chips Hi-Grade’s in deze productlijn, het eerst te zien in de Ultinote M6400.

Ondanks reserveringen Intel’s over de praktijk van het gebruik van desktop CPU’s – die de SpeedStep energiebesparende technologie en lagere temperaturen van mobiele processors ontbreken – in notebooks, vonden we weinig aan te merken op de 1,8 GHz M6400 buiten zijn toegenomen volume en gewicht in vergelijking met een gewone twee-spindle notebook. Veel gebruikers zouden bereid zijn om wat draagbaarheid te offeren, we voelden ons, voor een snelle notebook met een aantrekkelijk prijskaartje. Dus, onze conclusies nu nog steeds dat de kloksnelheid is gestegen tot 2GHz staan?

Extern, de M6500 ziet er erg vergelijkbaar met de M6400 model, het belangrijkste verschil is de 15.1in. eerder dan 14.1in. XGA TFT-scherm. Binnen, in plaats van het gebruik van ATI’s Mobility M6-M grafische chipset als de M6400 doet, de M6500 maakt gebruik van de grafische module geïntegreerd in het systeem SiS 650 chipset – in het nadeel, het moet gezegd, van zijn 3D grafische prestaties.

De M6500 is 2 GHz Pentium 4-processor wordt ondersteund door een royale 512 MB DDR RAM en SiS’s 650 chipset, waarvan de geïntegreerde grafische module eigent 32MB systeemgeheugen voor zijn doeleinden. Vaste opslag wordt verzorgd door een 40 GB Hitachi harde schijf, terwijl de optische schijf van het systeem is een Matshita DVD-ROM / CD-RW combo drive. Net als de M6400, de M6500 is niet bijzonder draagbaar, meet 32,8 cm breed en 27.4cm diep door 3.7-4.6cm hoog en een gewicht van 3,7 kg (oplopend tot 4.15kg met de AC-adapter).

De rest van de specificatie is min of meer zoals in het M6400 model. Er is één type II PC Card-slot, een RJ-45 Ethernet-poort en de toegang tot de harde schijf compartiment aan de linkerkant, terwijl de optische drive, batterijcompartiment en een Fast infraroodpoort bevinden zich aan de rechterkant. Aan de achterzijde is er een S-video-out aansluiting, vier USB-poorten, plus parallel, RJ-II modem en VGA-poorten. Het frontpaneel is de thuisbasis van een 4-pins FireWire (IEEE 1394) poort, microfoon en line-out aansluitingen, een duimwiel volumeregeling, status-LED’s en een paar stereo speakers. Er is geen ingebouwde draadloze netwerken, dus je zult moeten om de PC Card-slot gebruiken om deze functionaliteit te bieden.

In onze benchmarktests, de 2GHz Ultinote M6500 ontslaat algemeen zelf met onderscheiding, zoals je zou verwachten – maar het is niet allemaal goed nieuws. Haar Business Winstone 2001 score van 39,9 is goed, maar is eigenlijk achter bij die van de 1,8 GHz M6400 model, dat scoorde 42,7. Aan de andere kant, is de M6500’s extra processing power goed te benutten in de Content Creation Winstone 2002 test, waar hij scoorde 28,7 – de hoogste die we hebben opgenomen tot nu toe. De M6500 teleur in de 3D-graphics test, dankzij het gebruik van de geïntegreerde SiS 650 chipset – de M6400, met een ATI Mobility M6-M grafische chipset, leverde bijna het dubbele van de M6500’s 3DMark 2001 score. Tenslotte batterij leven, op twee uren en acht minuten, is respectabele een stelsel van deze klasse, hoewel 3.7kg systeem waarschijnlijk veel voor gebruik op de weg. Het is ook vermeldenswaard dat, net als de M6400, deze desktop processor aangedreven notebook vereist een flinke 6,000mAh Li-ion batterij om zijn no-beter-dan-gemiddelde BatteryMark 4.01 score te behalen.

Toen hebben we de 1,8 GHz M6400, wij gemerkt dat het had meer fans en ventilatieopeningen dan de gemiddelde notebook, maar niet vinden het systeem bijzonder luidruchtig. Helaas kan hetzelfde niet gezegd worden voor de 2GHz M6500, waarvan het koelsysteem komt vaker en meer geluid maakt wanneer het doet.

De belangrijkste stimulans voor het kiezen van een notebook aangedreven door een desktop processor, net als de Ultinote M6500, is zijn aantrekkelijke prijs / prestatie verhouding. Om dit soort prestaties van een Mobile Pentium 4-systeem te krijgen, zul je moeten betalen ongeveer £ 2.000 (ex. BTW) in plaats van £ 1.399 (ex. BTW) van deze machine. In feite is Hi-Grade nu de verkoop van deze configuratie voor dezelfde prijs met een 2.2GHz desktop-chip, en biedt een 2GHz-systeem met 256 in plaats van 512 MB RAM voor slechts £ 1.149 (ex. BTW). Als je bereid bent te zetten met het geluid van de ventilator en een beetje van extra volume en gewicht bent, de Ultinote M6500 is nog steeds een goede prijs.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop