Linux: Het is waar de banen zijn

De Linux arbeidsmarkt is heet en heter.

De vraag naar Linux talent zit in de lift, maar het vinden van die professionals is moeilijk,. Acht op de 10 (81%) respondenten zeggen dat het inhuren van Linux talent is een prioriteit in 2012. Dit drukken materie wordt vooral duidelijk wanneer Linux vraag wordt vergeleken met verhuren in andere vaardigheden: 63 procent van de personeelsmanagers toenemen Linux huurt ten opzichte van banen gecreëerd in andere vaardigheden gebieden. Het probleem? Een volle 85 procent zegt dat het vinden van Linux talent is enigszins tot zeer moeilijk, waardoor Linux professionals een aantal van de meest gewilde talenten in 2012.; bedrijven maken aanzienlijke investeringen aan te trekken en te behouden Linux talent;. Linux professionals Garner meer full-time functies en een betere salarissen, bonussen en extraatjes. Hoewel de loonsverhoging voor tech professionals gemiddeld slechts twee procent in 2011, hebben Linux professionals gezien een vijf procent salarisstijging jaar-op-jaar en een 15 procent sprong in bonussen. Flexibele werktijden (37%) een aanvullende opleiding en certificeringsprogramma’s (30%) en loonsverhogingen boven het bedrijf norm (28%) behoren tot de perks Linux goeroes mogen verwachten;. Mid-level Linux-ontwikkelaars en systeembeheerders zijn de meest in- . vraag; Werkgevers zijn op zoek naar vooral Linux-ontwikkelaars – 67 procent – en systeembeheerders – 55 procent – met verschillende niveaus van ervaring, hoewel, mid-level professionals lijken te zijn de meest gevraagde: 75 procent van de respondenten zegt dat ze op zoek bent naar Linux talent met 3-5 jaar ervaring.

De arbeidsmarkt is nog steeds alleen vertragen verschuiven terug in de versnelling, maar de IT-arbeidsmarkt is nog steeds beter doen dan de algemene markt. En, raden welke technologie doet het vooral goed voor de would-be IT-medewerkers? Als je zei: “Linux,” je zou gelijk hebben.

Volgens een onderzoek van The Linux Foundation en Dice, de toptechnologie bouwterrein van meer dan 2.000 HR-managers bij bedrijven, kleine en middelgrote bedrijven (MKB), overheidsorganisaties, en uitzendbureaus uit de hele wereld “iets meer dan tachtig procent van de bedrijven die Linux gebruiken maken het inhuren van Linux professionals een prioriteit.

De Linux Jobs Report 2012 (PDF link) gevonden

De vraag neemt alleen maar toe en het is het verhogen ten koste van andere technologische vaardigheden. “(47%) van de HR-managers verwacht meer Linux-professionals om hun bedrijven in de eerste zes maanden van 2012 dan in de afgelopen zes maanden toe te voegen. De carrière vooruitzichten voor Linux-ontwikkelaars, systeembeheerders en andere open source professionals is sterk , in het bijzonder in vergelijking met de vraag in andere skill-sets: 63 procent van de HR-managers zijn het toevoegen van Linux huurt ten opzichte van andere vaardigheden gebieden “.

De meeste bedrijven vinden het moeilijk om gekwalificeerd Linux professionals te vinden. 85 procent van de personeelsmanagers zegt dat het vinden van Linux talent is “enigszins tot zeer” moeilijk.

Dit gebeurt omdat, volgens de enquête, “Negenenveertig procent zegt dat hun bedrijf groeit, dat is het creëren van de behoefte aan extra Linux-gerichte teamleden, terwijl nog eens 48 procent zegt dat ze steeds meer hun gebruik van Linux en moeten in -house talent te steunen. en 30 procent zegt dat Linux de kern van hun business is geworden en die ze nodig hebben om de participatie in de Linux-gemeenschap door middel van nieuwe medewerkers te verhogen. ”

Dit is niet alleen praten. De vraag naar Linux-savvy werknemers wordt weergegeven in de onderste regel. “Bijna tweederde (66%) van de respondenten neemt agressieve maatregelen om ervoor te zorgen dat ze te behouden en te belonen top Linux professionals. Terwijl de gemiddelde loonsverhoging voor tech professionals gemiddeld slechts twee procent in 2011 … op basis van de jaarlijkse Salarisstudie Dice’s, in 2011, Linux professionals zag een vijf procent stijging, jaar-op-jaar, in hun loon, evenals een 15 procent sprong in bonussen. het is duidelijk dat professionals met expertise op het gebied van open source software en de gezamenlijke ontwikkeling model hebben ongeëvenaard niveau van de baan veiligheid, evenals unieke mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling groei. ”

Zoals Jim Zemlin, directeur van de Linux Foundation, zei in zijn blog de aankondiging van de banen rapport Linux, “Google, Facebook, Amazon, Qualcomm, IBM, Intel en honderden andere bedrijven die vertrouwen op Linux om hun bedrijven te ondersteunen, met name hun highly- gewaardeerd datacenters en embedded systemen, betaalt big bucks te vinden en te behouden Linux talent. ”

Enterprise Software; Sweet SUSE! ? HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; Enterprise Software, te beginnen met Linux in de vroege dagen, Linux, Linux survival guide:? Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen

In het bijzonder, “zijn personeelsmanagers het nastreven van Linux-ontwikkelaars (67%) en systeembeheerders (55%) het vaakst open posities te vullen, maar IT-managers (20%) en externe adviseurs (15%) zijn ook in de vraag.” Kortom, als je een goede baan in de IT wilt, Linux is waar je wilt zijn.

jobs Linux infographic met dank aan The Linux Foundation

 verhalen

Het vinden van een Linux-Job

IT execs verdienen $ 155K gemiddeld, make-up 5% van de IT-banen

echte creatieve destructie Cloud computing kan de IT-werknemers zijn

De toekomst van IT-banen? Het is in drie soorten rollen

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

? Beginnen met Linux in de vroege dagen

Linux survival guide: Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen