Lightworks en Lightworks Pro 12,0 beoordeling: Cross-platform video NLE, tegen een prijs recensie

Met de release van versie 12.0 van Lightworks, heeft EditShare zijn doel van het maken van deze professionele video-NLE (niet-lineaire editing systeem) draaien niet alleen op Windows en Linux, maar OS X ook bereikt.

Jammer genoeg is er een te vangen, want hoewel Lightworks is nog steeds beschikbaar als een gratis download (met een aantal opties uitgeschakeld), betalingen voor Lightworks Pro (met opties ingeschakeld) zijn veranderd van een abonnement op enkele betalingen, met de één-jaars rente stijgt van £ 48 (incl BTW;.. £ 40 ex BTW), tot £ 99,99 (ex BTW, £ 119,99 incl. BTW.). Er zijn nu twee andere betaalmogelijkheden, £ 14.99 (.. Ex BTW, £ 17,99 incl BTW) voor 1 maand en £ 249.99 (ex BTW, £ 299,99 incl. BTW.) Voor een regelrechte licentie, die twee activatoren omvat.

Zelfs met deze regelrechte licentie, upgrading tussen grote releases vereist nog steeds een verdere vergoeding van £ 99,99 (ex. BTW). Zelfs zo, Lightworks misschien wel nog steeds vertegenwoordigt goede prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met Adobe Premiere Pro CC (abonnement van een jaar op Creative Cloud £ 210,86 incl. BTW) of Apple Final Cut Pro X (enkel regelrechte licentie £ 203 incl. BTW).

In verband met deze prijsstijgingen, EditShare legt uit dat: “Als gevolg van een stijging van de kosten van de codec-licentie, en de uitdaging van het ondersteunen van een multi-platform user base, de release van versie 12 brengt een wijziging in het prijsmodel . Het abonnement betaalmethode is verwijderd en vervangen door één enkele licenties te gebruiken voor een maand, een jaar of ronduit (eeuwigdurende), zodat u een licentie aanschaffen als en wanneer u nodig heeft, zonder automatische betalingen en geen vernieuwingen. ”

Voor gebruikers met een lopend abonnement, automatische betalingen blijven in plaats op de oorspronkelijke prijs.

Naast draait nu op alle drie de grote besturingssystemen, zijn er ook een groot aantal nieuwe functies in Lightworks 12.0. De playback motor is gereviseerd, is er een nieuw Content Manager voor een betere sturing van de media, een gereorganiseerd kleurcorrectie toolbox, Apple Pro Res export (alleen op OS X), de import van Final Cut Pro XMLs, compatibiliteit met Blackmagic Design’s DaVinci Resolve en integratie met EditShare Flow.

Misschien wel het grootste verschil tussen de gratis en de Pro versies is dat de Pro-versie bevat een breed scala aan export formaten en tijdlijn rendering is ingeschakeld. In deze release, de Titling nut dat voorheen alleen Pro, is nu ook beschikbaar in de gratis versie. Een beschikt vergelijking lijst tussen gratis en Pro, en een algemene lijst van functies zijn beschikbaar op de Lightworks website.

Er zijn een paar van de duidelijk zichtbare veranderingen aan de editing bureaublad: de kleur van het pictogram haai is veranderd van rood naar grijs en menu’s zijn toegevoegd aan het venster Content Manager.

Content management is inmiddels verenigd en nieuwe filter en Bin menu’s verschijnen op de linkerkant van het venster. Inhoud die wordt weergegeven in het venster kan worden gefilterd op basis van acht criteria, en de inhoud bak kunnen worden geselecteerd en weergegeven op basis van het type media.

De prijsstijging

Lightworks 12.0 features verbeterde weergave prestaties op alle mediatypen dankzij de nieuwe Smart afspelen Play motor. De Display Optimization-knop te vinden onder de Video tab in eerdere versies is verwijderd omdat de motor automatisch herkent materiaal als progressief of interlaced en past project instellingen dienovereenkomstig.

De toch al krachtige kleur correctie effecten zijn nu verbeterd en de gebruikersinterface vereenvoudigd. Bijvoorbeeld correctie door HSV (tint, verzadiging en waarde), RGB of Curves zijn nu allemaal te selecteren via tabbladen binnen één bedieningspaneel.

De keyframe grafiek is opnieuw ontworpen, met ingang instellingen en keyframe uitzicht nu toegankelijk via een bedieningspaneel. Gebruikers kunnen tussen de standpunten schakelen door te klikken op een nieuwe knop naast ‘tandwiel’ knop de instellingen aan de bovenkant van het bedieningspaneel.

Dit zijn de hoogtepunten van de wijzigingen in versie 12.0. Een meer diepgaand onderzoek van de algemene functionaliteit Lightworks is te vinden in onze januari 2014 review van; Lightworks 11,5.

Lightworks / Lightworks Pro 12,0 voor Windows, OS X of Linux is beschikbaar op de Lightworks downloaden webpagina, waar de downloads voor elk besturingssysteem via de geëigende tab kan worden geselecteerd. Linux-gebruikers moeten de proprietary drivers voor de grafische kaart te installeren als Lightworks niet correct uitgevoerd met behulp van de standaard open-source drivers.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop

nieuwe functies

Download